Back to Blogs
Testautomatisering is een piramide: unit-testing omvat het grootste deel omvat, de onderkant. In het midden zit API-testing en het topje is UI-testing.

Zonder testers geen testautomatisering

​In agile omgevingen wordt software volgens een kort-cyclische ontwikkelmethode opgeleverd. Dat testautomatisering daarbij onontbeerlijk is, behoeft geen uitleg meer. De bekendste methode is scrum. Een scrum-team moet daarom iemand hebben die snapt hoe je een testproces inricht, met een goed oog voor testautomatisering. Frank Stolker, testprofessional sinds 1995, legt precies uit waarom.

“Testen is een aparte discipline” vertelt Frank in een gesprek via Skype. “Iemand met een testachtergrond kijkt anders naar de applicatie en de processen. Je kunt het testproces niet puur aan ontwikkelaars overlaten. Naast ontwikkelactiviteiten moeten zij zich met name focussen op het schrijven van unit-tests.”

Hij legt uit dat als je een ontwikkelteam samenstelt, je daar direct een QA/test-engineer bij zet: “Maar minstens zo belangrijk is dat kwaliteit een mindset wordt van het hele team.”

Kwaliteit

De focus op kwaliteit wordt veel breder gedragen dan vroeger. Frank ziet een duidelijk ingezette trend waarbij het hele team en zelfs de organisatie zich verantwoordelijk voelt voor kwaliteit. De QA-tester moet daartoe de inspirator zijn. “Door te werken in multidisciplinaire scrum-teams blijft iedereen veel beter bij de les. Bij reviews en presentaties is iedereen aanwezig, niet alleen het team en de stakeholders, maar vaak ook het (programma-)management zelf. Dat zorgt voor kortere lijnen, directe feedback en daarmee een beter eindproduct.”

Het vraagt om goede communicatieve en sociale vaardigheden van de tester. Testprofessionals zijn in die zin nog meer onderdeel van het team geworden. De rol van de tester is zelfs breder geworden. Je ziet regelmatig dat een tester ook requirements analyseert, code schrijft of als scrum-master optreedt.

Open source

De tester is ook degene die het test-framework opzet en dit integreert in de DevOps-omgeving, mogelijk met hulp van een ontwikkelaar. Dit is tegenwoordig makkelijker dan vroeger. “Toen had je overal licenties voor nodig. Dat is gelukkig verleden tijd. Veel is nu open source en je plukt de standaard test-frameworks gewoon van internet. Vervolgens maak je ze op maat voor de klant.”

Hij geeft een paar voorbeelden, zoals Cypress of Selenium voor API- en UI-tests , en JUnit of NUnit voor unit-tests.

Test-piramide

Frank legt kort uit wat de stappen bij het opzetten van testautomatisering zijn. “Je moet testautomatisering zien als een piramide, waarbij unit-testing het grootste deel omvat, de onderkant. In het midden zit API-testing en het topje bestaat uit UI-testing.”

De piramide geeft duidelijk aan waar het hoogste testrendement zit: onderaan bij unit-testing. Toch is voor de meeste mensen het zogenaamde UI-testing het bekendst: dat is namelijk wat je ziet. Unit-testing wordt wel eens over het hoofd gezien maar in de long run zorgt het voor een aanzienlijke kostenbesparing. Bij het afdalen in de piramide ligt de nadruk steeds meer op het voorkomen van bugs, het bereiken van een grotere testoverdekking en dat allemaal in minder tijd en dus voor minder geld.