Back to Blogs
Blog Img

Impact maken als freelance Java Developer

Sergey Zolotaryov is een zeer ervaren Java Developer. Op dit moment werkt hij als freelance developer bij een grote multinational op het gebied van transport en logistiek. Een opdrachtgever met uitdagende development projecten, waaraan hij met zijn ervaring en skills een belangrijke bijdrage levert. Hij ontving daarvoor onlangs een vendor award! Dat is nog eens impact maken.

We vroegen Sergey ons te vertellen over zijn carrière als Developer, wat hem bevalt aan het freelancen en wat zijn tips & tricks zijn voor collega-Developers.

​Hoe is je carrière als Java Developer begonnen en wat doe je nu?

​“Mijn carrière als Java Developer begon in 2005 in de Oekraïne, waar ik werkte als gedetacheerde. Na mijn verhuizing naar Nederland ben ik eerst 8 jaar in dienst geweest bij een klein productgebaseerd bedrijf, daarna maakte ik de switch naar freelancer en kwam ik in september 2020 via Spilberg terecht bij mijn huidige opdrachtgever.

Daar zijn we met een klein team verantwoordelijk voor het ontwikkelen van een nieuw onboarding-portal voor klanten. Dat klinkt best eenvoudig, maar door de vele opties en services die we de klant willen bieden is het al met al een vrij groot en gecompliceerd project geworden. Ik begon als enige Back-end Developer in het team en heb de initiële code voor de portal gecreëerd. Inmiddels zijn we met 2 Developers verantwoordelijk voor de back-end en met 3 tot 5 Front-end Developers. Zodra dit project de mature-fase bereikte, ben ik ook me ook actief gaan verdiepen in andere projecten om te zien hoe ik daaraan kon bijdragen.”

Winnaar van de Inspirational Vendor Award

Onlangs ontving Sergey van zijn opdrachtgever de Inspirational Vendor Award. Deze werd voor het eerst uitgereikt aan een freelancemedewerker. Uit een groep van 70 genomineerden werd Sergey gekozen als winnaar. Zijn IT Manager vertelde ons eerder waarom de Freelance Java Developer deze prijs won.

Een award voor jou als freelance Java Developer, wat vind je daarvan?

​“Ik heb eigenlijk niet het gevoel dat ik iets heel bijzonders gedaan heb. Het is mijn gebruikelijke ‘modus operandi’ om rond te kijken en anderen te helpen waar ik kan. De award is een prettige bijkomstigheid. Een mooi bewijs dat ik door mijn opdrachtgever gezien en gewaardeerd wordt. En dat je dus ook als freelancer een belangrijk verschil kan maken binnen een organisatie.”

Welke skills heb je als Developer in de afgelopen jaren ontwikkeld?

“Een groot deel van het werk bij een grote organisaties is communicatie. Ik denk dat ik op dat gebied een grotere ontwikkeling heb doorgemaakt dan als je puur naar de ontwikkeling van mijn technische skills kijkt. Hoewel het wel zo is dat ik binnen deze organisatie met mijn team de kans krijg als early adopters te werken met de nieuwste Cloud tech en de next-level deployment en agility die deze met zich meebrengt. Dat is uiteraard erg interessant voor mij als developer! Toch is het mijn indruk dat het over het algemeen steeds belangrijker wordt om je de zogenaamde ‘soft skills’ eigen te maken.”

Communicatie is het sleutelwoord

“Je zult je extraverte kant moeten aanspreken of ontwikkelen om het gesprek aan te gaan met de grote hoeveelheid afdelingen binnen de organisatie. Dat brengt me meteen bij twee andere belangrijke vaardigheden: geduld en begrip. In grote organisaties zul je moeten accepteren dat er tijd nodig is om alle betrokkenen tevreden te stellen en je werk goedgekeurd te krijgen. Er staan vaak nog anderen te wachten in de rij van het team dat voor jou iets goed moet keuren, en hun werk is net zo belangrijk als dat van jou.”

Tips voor beginnende Java Developers​

“Ik zou aanraden om in een aantal verschillende IT-takken te werken: zowel back-end als front-end, en wat ervaring in operations kan ook geen kwaad. Dit maakt je als Developer veelzijdig en meer marktbestendig.”

Wat maakt werken als freelancer interessant?

“Na 8 jaar bij één bedrijf gewerkt te hebben, kan ik nu alleen nog maar genieten van het af en toe wisselen van omgeving en opdracht. Hoe moeilijk je hersenen die verandering soms ook vinden. Je moet jezelf er misschien toe dwingen, maar uiteindelijk krijg je er een bredere ervaring door en verrijkt het je als mens. En niet te vergeten: je ontmoet onderweg veel geweldige mensen en ontwikkelt een geweldig sociaal netwerk!”​

Welke rol heeft Spilberg gespeeld in jouw carrière als Java Developer?

“Ik heb dankzij Spilberg een erg leuk team gevonden om mee samen te werken bij deze multinational. Om op eigen houtje een freelance opdracht binnen te halen bij een organisatie als deze is lang niet zo eenvoudig. Verder is het erg fijn dat het contact met Spilberg niet ophoudt nadat ze een opdracht voor je gevonden hebben. Als ik vragen heb kan ik altijd bij Rik [Spilberg Consultant] terecht. Hij vindt altijd de tijd om deze met aandacht te beantwoorden. Al met al ben ik erg tevreden over onze samenwerking.”

Bouw samen met Spilberg aan jouw toekomst

Wil jij net als Sergey aan de slag als Java Developer bij een multinational of bij een van de andere leading companies in ons netwerk? Wij helpen je graag bij de volgende stap in jouw carrière. Kijk welke Development vacatures wij online hebben staan. Of neem contact met ons op om te bespreken wat er nog meer mogelijk is.