Back to Blogs
Massaal naar Open Source, functional programming is de trend, data is key

Zo zijn programmeertalen de laatste 20 jaar veranderd

​​Het lijkt wel of de ontwikkelingen in technologie steeds sneller gaan. Cloud computing, datalakes, AI zijn inmiddels al ingeburgerde begrippen. Nieuwe programmeertalen verschijnen aan de lopende band lijkt het wel. Dit zijn zes interessante trends in programmeren van de afgelopen 20 jaar.

1. Deze nieuwe talen kwamen erbij

Er komen nog bijna elk jaar nieuwe talen bij, ook de laatste twintig jaar. Zoals bijvoorbeeld C#, dat door Microsoft werd gelanceerd in 2000, speciaal voor het twee jaar later officieel verschenen framework .NET.  

Na C# kregen we in 2001 D. Deze taal is afgeleid van C++, met een functionaliteit die lijkt op Java, Python en Ruby. In kwam Microsoft weer met iets nieuws: F#. Nog even en we hebben de hele toonladder tot onze beschikking.

Noemenswaard is ook het in 2009 gelanceerde Go. Ontworpen door Google zal het niemand verwonderen dat het voornamelijk daar wordt gebruikt. Zo zijn onder meer Docker en Kubernetes in Go geprogrammeerd.

Welke taal groeit het hardst? Daar staat Dart op nummer één met een groei van 532% in 2018-2019, aldus Github. Ook weer afkomstig van Google en je kunt er cross-platform applicaties mee maken voor desktops, mobiele apparaten, web en servers. Op de tweede plek met een groei van 235% staat Rust uit 2010, van Mozilla. Deze taal is gebaseerd op C en is vooral sterk in het voorkomen van memory errors.

2. Deze talen bestaan nog steeds

Ada– Genoemd naar Ada Lovelace, een bekende Engelse wiskundige, en ontwikkeld (1979) voor militaire toepassingen. Traag, maar uiterst robuust, zodat de nieuwste versie, Ada 2012 nog steeds gebruikt wordt door de NAVO, maar ook in de luchtvaart en bij de spoorwegen.

Fortran– FORmula TRANslation werd ontwikkeld door IBM voor wetenschappelijk toepassingen (verscheen in 1957) en daar wordt het nog steeds gebruikt. Onder andere onze weersvoorspellingen zijn er afhankelijk van.

COBOL- In de VS draaien de meeste overheidsdiensten nog steeds op mainframes. Toen de werkeloosheid als gevolg van de Corona-pandemie tot recordhoogte steeg, was er plotseling behoefte aan COBOL-programmeurs om de systemen in de lucht te houden.

3. We zijn massaal Open Source gegaan

Vooral dankzij de bereidheid van de bedrijven om hun systemen open-source te maken overigens. Met enige beperkingen. De meest gebruikte ontwikkelomgeving, Java, is eigendom van Oracle en open-source, maar sommige onderdelen zijn niet openbaar gemaakt. C# is open, maar de Common Language Runtime niet.

4. Functional Programming is de trend

Op de vraag wat ‘functional programming’ is, krijg je vaak verschillende antwoorden. Er zijn pure functionele programmeertalen als LISP (1958) en Haskell (1990). Nieuwe programmeertalen die snel in populariteit stijgen – Go, Rust, Kotlin, TypeScript en Swift – maken allemaal gebruik van tenminste structurele functionele types.

Wat het betekent voor ontwikkelen in het algemeen, is dat functionele concepten meer en meer ingang zullen vinden in programmeertalen. Interessant zijn vooral de mogelijkheden voor zuiverdere code, eenvoudige iteraties (want via recursie) en parallelle verwerking.

5. Data is key

Er is geen ontkomen aan. Bijna alles wat met programmeren, software en computing heeft te maken leunt op verwerking van data. We verzamelen dagelijks exabytes aan data en om daar zinnige dingen uit te kunnen halen en beslissingen op te kunnen baseren, hebben we slimme software nodig.

Daarmee is meteen duidelijk dat artificial intelligence een grote rol gaat spelen in de software, en dat ontwikkelaars dit in programmatuur moet kunnen verwerken.

6. De toekomst

Wat staat ontwikkelaars te wachten in de volgende – zeg – 10 jaar? Naast een sterke focus op AI en machine learning, lijkt het erop dat programmeren nog abstracter wordt. We zien al een trend naar low-code en no-code. Ontwikkelaars hoeven zich steeds minder bezig te houden met onderliggende zaken, maar kunnen zich concentreren op de gebruiker en de functionaliteit. Dat maakt het aan de ene kant gemakkelijker – programmeren standaard al in het basisonderwijs! – maar aan de andere kant lastiger voor wie gewend is aan codekraken in plaats van zaken als UI en functionaliteit.

Heb je na het lezen van dit blog inspiratie gekregen om deze kennis bij een opdrachtgever in praktijk te brengen? Wij hebben genoeg vacatures waar jij dit kunt doen. Bekijk hier onze vacatures.