Back to Blogs
Een hybrid-cloudomgeving, een mengvorm tussen public en private cloud, is voor veel bedrijven een ideale oplossing.

Cloudservices in het MKB, de stand van zaken

Het MKB kiest steeds vaker voor clouddiensten. Niet alleen voor relatief eenvoudige software, maar ook als het gaat om complexere bedrijfstoepassingen. Een hybrid-cloudomgeving, een mengvorm tussen public en private cloud, is voor veel bedrijven een ideale oplossing.

Veel bedrijven hebben de voordelen van clouddiensten ontdekt. Ze maken de IT in de organisatie minder ingewikkeld en het is eenvoudiger om de diensten op- of af te schalen en zo in te spelen op de ontwikkeling van de organisatie. Veel MKB-bedrijven worstelen nog wel met de vraag wat dan precies naar de cloud moet en wat je beteron premise- binnen de muren van je eigen organisatie - kunt houden.

Verschillende smaken

Ieder bedrijf maakt tot op zekere hoogte al gebruik van de cloud. Software-as-a-Service-toepassingen als Dropbox, Office 365 of Salesforce maken het dagelijkse werk al een stuk eenvoudiger, zeker in tijden waarin medewerkers geheel of gedeeltelijk thuis werken. Vaak is er nog een keuze om de software zelf te draaien, maar steeds meer software wordt alleen in zo'n SaaS-variant, dus in de cloud geleverd. Dit zijn uiteindelijk vrij algemene toepassingen waarvoor nauwelijks maatwerk nodig is. Deze toepassingen maken het IT-landschap al overzichtelijker omdat ze niet ter plekke beheerd hoeven te worden.

Een radicalere optie is migratie naar een public clouddienst als Microsoft Azure of Amazon Web Services. Daarmee is het niet meer nodig om een eigen server-infrastructuur op te tuigen. Een Infrastructure-as-a-Service (IaaS)-oplossing is bovendien ideaal als je in een

bepaalde periode piekbelastingen wilt opvangen en af te schalen als de vraag minder wordt.

Per applicatie beslissen

Wil je liever je eigen virtuele servers inrichten met besturingssysteem en applicaties maar wil je geen eigen serverruimte in de lucht houden, dan is een private-cloudomgeving ideaal. Dat kan handig zijn als je te maken hebt met heel specifieke beveiligingseisen of speciale wet- en regelgeving te maken hebt. Het kan ook handig zijn als je snel ontwikkel- en testomgevingen wilt inrichten. Op- en afschalen is wel lastiger dan bij een public cloud-omgeving.
Voor wie geen keuze tussen public of private cloud wil maken, is de hybrid cloud een ideale oplossing. Uit eenrecent onderzoekdat dit voorjaar onder Nederlandse bedrijven is gehouden, blijkt dat dit een populaire optie is. Bij een hybrid cloud, een combinatie van public, private en traditionele on premise-oplossingen, bekijk je per toepassing op welk platform je die het best kunt plaatsen.

Cloud first wordt de norm

Alles naar de cloud is voor veel MKB-bedrijven nog een brug te ver. Toch zal in de toekomst een cloud-first-strategie steeds gebruikelijker zijn: eerst naar cloudoplossingen kijken en alleen voor een on-premise-alternatief kiezen als het echt niet anders kan. Vaak ben je met een cloudoplossing goedkoper uit, al is het maar omdat veel MKB-bedrijven een beperkte aantal IT-specialisten hebben. Daarnaast zijn de oplossingen schaalbaar en in veel gevallen veiliger en stabieler: cloudleveranciers kunnen zich geen misstappen op dat gebied meer veroorloven. Door voor cloud first te kiezen, zul je bovendien voor iedere nieuwe toepassing kritischer nadenken of het per se nodig is om die zelf te beheren of aan te passen of dat een standaardoplossing voldoende is.

Spilberg beschikt over een groot netwerk van IT Development professionals die u kunnen helpen om uw clouddiensten naar een hoger niveau te brengen. Meer weten? Neem contact met ons op.