Sollicitatiegesprek kleding blog

Wat trek je aan voor een sollicitatiegesprek? De juiste kleding voor mannen en vrouwen

Je aankleden; een simpele handeling die ineens hopeloos ingewikkeld wordt als er een sollicitatie op de planning staat. Spilberg to the rescue! Wij begeleiden veel kandidaten bij sollicitatiegesprekken en geven zo vaak kledingadvies dat we het tijd vonden voor een blogpost. Natuurlijk verschilt de dresscode per bedrijf, maar met deze algemene richtlijnen zit je altijd goed!

De invloed van kleding op je sollicitatiegesprekken

Je denkt misschien dat kleding niet van invloed kan zijn op je sollicitatie, maar het tegendeel is al vaak bewezen. Kleding maakt de man (of vrouw), en helaas is dit bij een sollicitatie niet anders. Mensen beslissen na één blik al wat hun algemene indruk van je is, dan heb je dus nog geen woord gezegd! Zorg er dus voor dat je kleding netjes en verzorgd is maar niet té opvallend. Je kleding moet jou natuurlijk niet overschaduwen. Hou hierbij ook de dresscode van het kantoor in je achterhoofd. Is het casual? Dan is een driedelig pak misschien iets teveel van het goede en bij de meeste commerciële instellingen wordt een jeans spijkerbroek op je sollicitatie niet heel erg gewaardeerd.

Dus, wat doe je aan?

Oké, maar wat doe je dan wél aan? Vraag ten eerste altijd naar de dresscode van het kantoor. Op die manier weet je een beetje wat je kunt verwachten en kun je jouw kleding daarop afstemmen. Vaak wordt er op een sollicitatie wel verwacht dat je netjes komt, dus probeer niet direct “teleur te stellen” en kleed je iets netter dan je op een werkdag zou doen.

Algemeen kledingadvies voor mannen

Casual

Door de term casual denk je misschien dat je in je dagelijkse kleding kunt komen opdagen, maar dat zouden wij niet doen. Tijdens een sollicitatie presenteer je de beste versie van jezelf, deze beste versie komt niet in een jeans en hoodie opdagen. Laat die jeans sowieso thuis en ga voor een neutrale broek zoals bijvoorbeeld pantalon of een chino. Heb je echt niets anders dan jeans? Ga dan voor een neutraal model in een donkere kleur. De hoodie wissel je om voor een leuk overhemd, blouse of een mooie trui. Het houthakkersoverhemd telt hier trouwens niet als “overhemd”, je wilt opvallen door je skills, niet je kleding. Sneakers zijn in principe prima, maar ook hier geldt dat té opvallend niet helemaal gepast is.

Business Casual

Wanneer je geen hoogte krijgt van de dresscode, maar ook niet het idee hebt dat het heel formeel is, zit je veilig met business casual. Dit betekent een mooie nette chino of pantalon met een overhemd en blazer. Alles in neutrale kleuren met daarbij een paar nette schoenen.

Business/Corporate

Heb je een gesprek in een meer corporate omgeving of heb je geen idee van de dresscode? Speel dan op safe en ga voor een pak met das. Het laat een zekere mate van respect zien naar het bedrijf waar je solliciteert en het zal geen negatieve indruk achterlaten wanneer de dresscode meer casual is. Zorg ervoor dat het pak goed past en ga niet voor felgekleurde details, das of pochet. Zorg dat je schoenen gepoetst zijn en niet afsteken bij je pak. Laat ook je happysocks nog maar even thuis en ga voor een simpel paar zwarte sokken.


Algemeen kledingadvies voor vrouwen

Casual

Voor vrouwen is de lijn tussen wat wel en niet gepast is binnen een casual dresscode wat vaag. Denk erom dat je wat netter gekleed gaat dan gebruikelijk en laat jeans, felle printjes en tierelantijntjes in je kast hangen. Ga voor neutrale kleuren en een goede pasvorm, zo kom je representatief voor de dag en leidt de outfit niet af van je inhoudelijke kennis. Kies bijvoorbeeld voor een chino of rok met tuniek, rok of nette trui, een leuk jurkje (niet te kort!) of een neutrale broek met een leuk jasje of mooi vest. Hou je make-up en accessoires ook neutraal, zelfs wanneer je normaalgesproken wat meer uitgesproken bent in je kleding en make-up. Qua schoenen heb je ruime keuze, zolang je de felle sneakers en open schoenen maar in de kast laat staan.


Business Casual

Waar business casual voor mannen vrij duidelijk is, wordt het voor vrouwen een beetje lastig. Want wanneer is iets gewoon casual en wanneer is het business casual? Met deze tips weet je zeker dat je goed voor de dag komt!

Business casual is netter dan een gewone casual outfit. Denk hierbij aan nettere schoenen zoals loafers, laarzen met hak, medium hoge hakken of nette veterschoenen. Draag een pantalon, chino, slacks of rok tot op de knie met daarboven een leuke blouse of overhemd. Zorg dat je geen overduidelijk decolleté hebt en draag een blazer, cardigan of trui met daaronder een overhemd wanneer het wat frisser is. Blote benen kunnen op kantoor misschien wel, maar voor een sollicitatie moet je helaas toch die panty uit de kast trekken.

Business/Corporate

Een corporate dresscode is voor vrouwen ook vrij duidelijk. Je hebt het vrouwenpak waarbij je ook een jasje, overhemd en pantalon draagt of een mantelpakje (met panty natuurlijk!). Tegenwoordig kunnen neutrale jurkjes met een roklengte van minimaal op de knie ook, zorg alleen dat je kiest voor neutrale kleuren en geen patroontjes. Draag pumps, ballerina’s of nette laarzen met hak onder deze outfits, ga ook hier voor neutrale kleuren.


Neutrale of opvallende kleuren?

We zeggen vaak dat je moet kiezen voor neutrale kleuren, maar waarom eigenlijk? Kleuren roepen onbewust associaties bij mensen op. Omdat je niet precies weet wat een kleur met iemand doet, is het vaak verstandig om voor veilige/neutrale kleuren te kiezen. Denk hierbij aan blauw, zwart, grijs of wit. Wil je toch wat kleur? Dan zijn petrol, beige en kaki groen veilige kleuren om accenten mee aan te brengen in je kleding. Paars, geel, rood, groen en roze kun je echt beter in je kast laten hangen voor een sollicitatie. Zelfs als je kleding binnen de dresscode past kunnen deze kleuren associaties bij mensen oproepen terwijl je juist wil dat ze neutraal het gesprek ingaan.

Weet je het niet zeker? Vraag het dan gewoon!

Een simpele handeling zoals je aankleden wordt dus een stuk lastiger wanneer je die dag gaat solliciteren. Gelukkig herkennen de meeste mensen deze struggle en kun je dus altijd gewoon even om advies vragen. Wanneer je via ons op gesprek gaat bij een nieuwe opdracht- of werkgever kunnen we je ook voorzien van goed kledingadvies. Dan hoef jij verder alleen nog inhoudelijk het gesprek te rocken!