Scrum IT development team

7 dingen die je herkent als je met Scrum werkt

Agile werken met Scrum, je kan er tegenwoordig niet meer omheen. En terwijl de managers en CEO’s helemaal in hun nopjes zijn met hun geweldig moderne manier van werken, heb jij kramp in je kuiten van weer een extreem lange stand-up. We feel you! Daarom vandaag de zeven dingen die iedere developer weleens meemaakt binnen hun scrum-teams. Dan kunnen we ons lekker collectief ergeren… Net op tijd voor de retrospective.

1. De product owner die midden in de sprint de backlog aanpast

De product owner die zelf de planning heeft gemaakt (zonder jullie input natuurlijk) voegt ook in elke stand-up gewoon nieuwe items toe aan de sprint backlog.

2. Management wil Scrum, maar ook zelf beslissen

Scrum is hip, maar management wil wel iedere aanpassing goedkeuren voordat het live gaat. Jullie moeten niet denken dat jullie nu zelf beslissingen mogen maken natuurlijk. En als ze niet alles willen aftekenen dan is er tenminste een 100-pagina’s tellend boekwerk met guidelines.

3. Product owner en SCRUM-masters?

Wie heeft er nu een aparte product owner en scrum-master nodig? Die doen toch in principe gewoon hetzelfde? Ze moeten gewoon alleen af en toe even “van pet veranderen”. Veel efficiënter en scheelt ook flink in de kosten.

4. QA, wie?

Over kostenbesparingen besproken. We kennen allemaal de mythische quality assurance rol binnen het team. Je leest overal dat dit een rol zou moeten zijn, maar in de praktijk vindt management dat jullie “gewoon jullie werk goed moeten doen”. Dan heb je toch geen kwaliteitscontrole nodig?

5. Kramp in je kuiten van de stand-up

Sinds ze bij jullie de dagelijkse stand-up hebben geïmplementeerd, hoef jij nooit meer je kuiten te trainen. Het is namelijk de twee (of drie!) uur waarin je ongeduldig van het ene op het andere been hupst tot dat Annelies en Bart hun persoonlijke akkefietje van gisteren hebben opgelost. Gelukkig hebben ze daar bij sommige bedrijven een oplossing voor, je mag lekker zitten! Want rugklachten van deze nieuwe werkwijze, daar zit HR natuurlijk niet op te wachten.

6. De product owner wil een marathon in sprinttempo

We kennen allemaal de product owner die sprint na sprint laat lopen. Wanneer je jouw tong ergens op je knieën vindt, is het tijd om te opperen dat jullie een weekje nemen waarin je aan ontwikkeling of R&D mag doen. Kunnen jullie die tijd ook mooi gebruiken om feedback van de eindgebruiker te verzamelen.

7. Wanneer jullie allemaal locatieonafhankelijk werken

“Hé Ed, ben je er nog?”

“Ja sorry, hotelwifi… het laatste wat ik hoorde was ik denk dat we”

Werken waar je ter wereld ook bent… Wie wil er nu niet vanaf een tropische locatie werken? Nou, zo ongeveer iedereen die ooit echt heeft geprobeerd regelmatig te overleggen met mensen die allemaal remote werken.


All you need is Ian

Komen al deze situaties je bekend voor? Dan stuurt Spilberg graag een Ian langs om al jullie problemen op te lossen. Spilberg to the rescue! Check onderstaand filmpje: